top of page

Eurovision 2024 i Malmö

Eurovision Song Contest 2024 blir den 68:e upplagan av denna älskade musikfest och kommer att äga rum i Malmö, Sverige. Malmö Arena, känd för sin kapacitet att arrangera stora internationella händelser, kommer att vara skådeplatsen där 37 länder samlas för att tävla i denna unika och färgsprakande tävling. Det blir en fest av musik och kultur som sträcker sig över hela Europa och bortom dess gränser.


Årets tävling kommer att bestå av två semifinaler som är planerade att äga rum 7:e och 9:e maj, medan den stora finalen kommer att lysa upp natten den 11:e maj 2024. Varje år samlas miljoner tittare för att uppleva denna sammansmältning av musikaliska stilar och kulturella uttryck, och detta år blir inget undantag.


Förbered dig på en resa genom Europas musikaliska landskap, där varje ton och varje framträdande berättar en unik historia. Ett firande av musikalisk mångfald och en utställning av Europas kreativa anda. Eurovision 2024 i Malmö väntas bli en oförglömlig händelse, sprudlande av liv, färg och melodier som kommer att eka långt bortom de europeiska gränserna.


Eurovision Song Contest - Historia och Utveckling

Eurovision Song Contest debuterade 1956 som ett ambitiöst projekt av Europeiska Radio- och TV-unionen (EBU) för att testa gränserna för gränsöverskridande live-TV-sändningar och främja kulturellt utbyte mellan länder efter andra världskriget. Från sitt första evenemang i Lugano, Schweiz, med endast sju deltagande länder, har Eurovision utvecklats till en av världens mest ikoniska musiktävlingar, med över 40 deltagande nationer från Europa och nationer utanför Europa såsom Australien.


Eurovision har spelat en betydande roll i europeisk popkultur, lanserat karriärer för stora artister som ABBA och Celine Dion, och bidragit till att introducera en rad musikstilar och språk på den internationella arenan. Formatet har expanderat från en enkel finalkväll till att inkludera flera semifinaler, införda 2004, för att hantera det ökande antalet deltagare. Detta möjliggör en mer inkluderande tävling där fler länder kan delta.

Tävlingen har också anpassat sig till tekniska innovationer och förändrade tittarvanor. Från enkel scenografi till avancerade multimediaframträdanden, har Eurovision alltid strävat efter att ligga i framkant med scenproduktion och TV-produktion. Tittarna har också fått större makt över åren, med införandet av telefonröstning på 1990-talet som ett komplement till de traditionella juryrösterna.


Genom sin historia har Eurovision inte bara varit en plattform för musikalisk och teknisk innovation utan också en scen för att uttrycka och diskutera bredare sociala och politiska frågor, vilket gör det till en ständigt relevant och dynamisk del av det europeiska kulturella landskapet.


Sveriges roll i Eurovision

ABBA SVERIGE EUROVISION

Sverige har haft en framstående roll i Eurovision Song Contest, och är en av de mest framgångsrika nationerna i tävlingens historia. Landet har vunnit tävlingen sju gånger. Den första segern kom 1974 när ABBA tog hem titeln med "Waterloo", en låt som blev globalt känd och bidrog till gruppens internationella genombrott. Därefter följde fler svenska segrar: Herreys med "Diggi-Loo Diggi-Ley" 1984, Carola med "Fångad av en stormvind" 1991, Charlotte Nilsson med "Take Me to Your Heaven" 1999, Loreen med "Euphoria" 2012, Måns Zelmerlöw med "Heroes" 2015 och slutligen Loreen med "Tattoo" 2023.


Sverige har också varit värd för Eurovision flera gånger, nämligen sju gånger: 1975 i Stockholm, 1985 i Göteborg, 1992 i Malmö, 2000 i Stockholm, 2013 i Malmö, och 2016 i Stockholm. Dessa evenemang har inte bara firat Sveriges musikaliska talanger utan även visat landets kultur och gästfrihet samt sin förmåga att arrangera storskaliga internationella evenemang. Sveriges bidrag och framgångar i Eurovision har spelat en viktig roll i att forma och underhålla tävlingens popularitet och kulturella betydelse över hela Europa.


Vem representerar Sverige i Eurovision 2024?


De norska tvillingbröderna Marcus och Martinus vann svenska Melodifestivalen och får därmed representera Sverige på hemmaplan i årets Eurovision med låter "Unforgettable".


Eurovision 2024 - Datum och tider att hålla koll på

Tisdagen den 7 maj – Den första semifinalen sänds live i Malmö Arena.

Länder som deltar: Ukraina, Cypern, Polen, Serbien, Litauen, Kroatien, Irland, Slovenien, Island, Finland, Portugal, Luxemburg, Australien, Azerbadjan, Moldavien.


Torsdagen den 9 maj – Den andra semifinalen sänds live i Malmö Arena.

Länder som deltar: Österrike, Malta, Schweiz, Grekland, Tjeckien, Albanien, Danmark, Armenien, Israel, Estland, Georgien, Nederländerna, Norge, Lettland, San Marino, Belgien.


Lördagen den 11 maj – Den stora finalen sänds live i Malmö Arena.

Länder som deltar: Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien och Spanien samt 10 bidrag från semifinal 1 och 10 bidrag från semifinal 2.


Nytt för i år är att även de länder som redan är klara för finalen, det vill säga ”The big five” (Storbritannien, Tyskland, Spanien, Frankrike och Italien) samt 2023:s vinnarland Sverige, får uppträda i semifinalerna. I semifinal ett är det Storbritannien, Tyskland och Sverige som får äran att visa upp sina nummer utan att tävla, eftersom de redan är klara för final. I semifinal 2 uppträder Spanien, Italien och Frankrike.


Samtliga tävlingar, från semifinalerna till den stora finalen, sänds live klockan 21.00 svensk tid på SVT.


VILKA ÄR "BIG FIVE" I EUROVISION?


Begreppet "Big Five" i Eurovision Song Contest refererar till de fem länderna Frankrike, Tyskland, Italien, Spanien och Storbritannien, som alla är direktkvalificerade till finalen varje år. Denna särställning har de fått eftersom de är de största ekonomiska bidragsgivarna till evenemanget. Deras finansiella stöd hjälper till att täcka kostnaderna för att arrangera Eurovision, vilket är avgörande för tävlingens genomförande och framgång.


Trots deras automatiska plats i finalen innebär inte denna förmån någon garanterad framgång i tävlingen. Faktiskt har dessa länder ofta kämpat för att uppnå toppositioner, med några undantag som Italiens Måneskin, som vann 2021 med låten "Zitti e Buoni". Det visar på att även om de slipper genomgå en semifinal, så ger det inte nödvändigtvis någon konkret fördel i själva tävlingen. Deras framgångar, eller brist på sådana, pekar på att Eurovision fortfarande är en öppen och oförutsägbar tävling där alla har en chans att vinna, oavsett hur de har kvalificerat sig till finalen.


Eurovision 2024 malmö

Eurovision 2024 - Alla Deltagare och Bidrag

Eurovision 2024 kommer att innefatta 37 deltagande länder. Dessa fördelas över två semifinaler, medan de fem största bidragsgivarna (Big Five) och värdnationen Sverige är direktkvalificerade till finalen. Nedan listas samtliga deltagare och bidrag.


SEMIFINAL 1


 1. Australien: Electric Fields – ”One milkali (One blood)

 2. Azerbajdzjan: Fahree feat. Ilkin Dovlatov – ”Özünlə Apar

 3. Kroatien: Baby Lasagna – ”Rim tim tagi dim

 4. Cypern: Silia Kapsis – ”Liar

 5. Finland: Windows95man – ”No rules

 6. Island: Hera Björk – ”Scared of heights

 7. Irland: Bambie Thug – ”Doomsday blue

 8. Litauen: Silvester Belt – ”Luktelk

 9. Luxemburg: Tali – ”Fighter

 10. Moldavien: Natalie Barbu – ”In the middle

 11. Polen: Luna – ”The tower

 12. Portugal: Iolanda – ”Grito

 13. Serbien: Teya Dora – ”Ramonda

 14. Slovenien: Raiven – ”Veronika

 15. Ukraina: Alyona alyona & Jerry Heil – ”Teresa & Maria


SEMIFINAL 2


 1. Albanien: Besa – ”Titan

 2. Armenien: Ladaniva – ”Jako

 3. Österrike: Kaleen – ”We will rave

 4. Belgien: Mustii – ”Before the party’s over

 5. Tjeckien: Aiko – ”Pedestal

 6. Danmark: Saba – ”Sand

 7. Estland: 5miinust & Puuluup – ”(Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi

 8. Georgien: Nutsa Buzaladze – ”Firefighter

 9. Grekland: Marina Satti – ”Zari

 10. Israel: Eden Golan – ”Hurricane

 11. Lettland: Dons – ”Hollow

 12. Malta: Sarah Bonnici – ”Loop

 13. Nederländerna: Joost Klein – ”Europapa

 14. Norge: Gåte – ”Ulveham

 15. San Marino: Megara – ”11:11

 16. Schweiz: Nemo – ”The code


BIG FIVESVERIGEEurovision 2024 - Odds på vinnare på Nya Expekt

Det är väldigt populärt att spekulera i vem som vinner Eurovision. Spelbolag är väl varse om detta och erbjuder därför ett brett utbud av spel att placera under tävlingen. Allt från vinnare till vilket land som placeras högst.


Enligt de senaste oddsen från spelbolagen tippas Kroatien som favorit att vinna Eurovision Song Contest 2024. Övriga huvudkonkurrenter är Schweiz, Ukraina och Italien. Sverige, som representeras av de norska tvillingarna Marcus & Martinus med låten "Unforgettable", rankas för närvarande på delad elfte plats i oddslistan med ett odds på hela 101 gånger insatsen.


Nya Expekt erbjuder ett gratisspel på upp till 1500 kr vid registrering som går utmärkt att placera på just din favorit. Nedan finnes listan på de främsta utmanarna till segern av Eurovision 2024. Klicka på bilden nedan för att komma till Nya Expekts Bonus.

Eurovision 2024 odds

Eurovision 2024 utlovar att bli en spännande tillställning full av kreativitet och överraskningar. Stäm in för en oförglömlig musikfest!

Bettingstars

Vi rekommenderar 🥇

LeoVegas

★★★★★ 5/5

Gratisspel upp till 500 SEK

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Betsson

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

SpeedyBet

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 1000 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Bethard

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

bottom of page