top of page

Spelskolan

Lär dig mer om Sport & Betting

Introduktion

Välkommen till Bettingstars spelskola. Vi har utformat en snabbguide till den som vill lära dig mer om Sportbetting. Förhoppningsvis kan den vägleda och förvandla våra besökare till Bettingstars!


Hur blir jag en vinnande spelare?

Det finns inga genvägar att bli en vinnare i betting. Precis som med allt annat i livet så handlar det om upprepning och träning. Här finner du en lista på saker att tänka på innan du lägger ett spel. 


  • Är du nybörjare ska du spela med låga insatser på det du verkligen tror på. Vid minsta tvivel ska du låta bli en match då det finns så mycket annat att välja på. 

  • Läs på. Ta del av underliggande statistik som ger stör för det specifika spel du vill lägga. Exempel på sådant kan vara form, tabelläge, skadeläge, hemma/bortaspel, tidigare möten. Ja så mycket underlag som möjligt för att öka dina chanser till vinst. 

  • Läs på om regler. Försäkra dig om vilka regler som gäller på olika spel och spelbolag. Det kan förekomma avvikelser i regler hos spelbolagen vilket gör att de kan bedöma resultat på olika sätt. Exempel kan vara ifall ett spel inkluderar en förlängning eller inte. Känn till reglerna. 

  • Sök inte höga odds endast för att försöka vinna snabbt. Det finns som sagt inga genvägar till framgång. Håll dig till en nivå och odds som just du behärskar. 

  • Hitta din nisch. Ingen person i världen kan vara bra på allt. Samma sak gäller med betting. Det finns så mycket evenemang att spela på att det är omöjligt att hålla koll på allt. Fokusera istället på det du tycker är kul och börja läsa på. Snart kommer du att börja förutse trender och känna dig säker på just din nisch. 

  • Jämför odds på olika spelsidor. Innan du lägger ett spel på en spelsida är det väldigt viktigt att jämföra oddset för ett specifikt spel på flera olika spelsidor. Det kan nämligen skilja väldigt mycket vilket innebär att du tjänar på att spela på den sida som erbjuder högst odds. 

  • Titta på det event som du spelat på. Det går att läsa sig till det mesta då underliggande statistik och information är en fingervisning på hur vissa lag spelar. Gör de många mål, spelar de hårt och får många utvisningar mm. För att fullända sin kunskap gäller det dock att lägga ner tiden och verkligen se hur den underliggande statistiken återspeglar sig i verkligheten. Det handlar om att titta på en match och se hur ett lag anfaller, hur de försvarar. Hur beter de sig vid ledning, vid underläge. Vilka spelare de har och hur dessa spelar. Föredrar spelaren att dribbla eller passa. Skjuta eller nicka. Är spelaren vänsterfotad eller högerfotad. Denna information är ovärderlig och väldigt svår att läsa sig till. Det kräver tid och uppoffring. Uppoffringen som för Bettingstars är en passion. Många spelsidor sänder livestreams till sina event och det går utmärkt att logga in och titta. 

  • Lyssna på experterna. Oavsett om du väljer att ta del av ett speltips eller inte kan det vara väldigt lärorikt att ta del av det som experterna publicerar. Bettingstars har handplockat sina stjärnor som lagt ner otaliga timmar på att finslipa sitt yrke och med glädje delar med sig av sin kunskap. Läs mer om våra experter här. VANLIGA SPELFORMER

Sportbetting online

Vi kommer här att lista och förklara några vanliga spelformer som går att hitta på spelsidorna. Observera att om inget annat anges gäller de flesta spelformer endast full tid utan en eventuell förlängning. 


1X2 – Den vanligaste spelformen där det gäller att pricka rätt vinnare. 1 betyder att hemmalaget vinner, X är oavgjort och 2 betyder att bortalaget vinner. 


Dubbelchans – Samma som 1X2 med skillnaden med att man vid dubbelchans kan gardera sig med två tecken. Det går att välja 1X, 12 eller X2. Här vinner man vid två av tre möjliga slutresultat. Då sannolikheten är större för vinst med dubbelchans är oddset därmed lägre än vid vanliga 1X2.


Dnb – Draw no bet eller insatsen tillbaka vid oavgjort på svenska. Enligt denna spelform spelar man på vinnare i en match. Skillnaden är att man exkluderar möjligheten till ett oavgjort resultat. Med andra ord finns det bara två utfall. Antingen blir det vinst eller förlust för ett lag. Vid ett oavgjort resultat återbetalas insatsen. 


Halvtid – Precis som vid spel på vinnare, antal mål, hörnor mm går det att spela samma marknader fast för en specifik halvlek. Det betyder att samtliga spel gäller för den specifika halvleken och inte hela matchen. T.ex. Arsenal möter Liverpool och du har spelat att Arsenal ska vinna första halvlek. Det betyder att Arsenal behöver leda matchen i halvtid för att det ska bli vinst. Skulle Liverpool kvittera eller vinna i andra halvlek spelar det ingen roll då ditt spel endast avser första halvlek. 


Antal mål Ö/U – En spelform där man ska gissa antalet mål i en match. Det gäller att gissa om det blir över eller under ett visst antal mål t.ex. över eller under 2.5 mål. Spelar man över 2.5 behövs det minst 3 mål för vinst. Blir det 2 mål eller färre så betyder det förlust. 


Hörnor – En spelform med växande popularitet där det handlar om att gissa rätt på antalet hörnor i en match eller för ett enskilt lag. Den vanligaste spelformen är att spela på över/under ett visst antal hörnor. Ex är att spela över 8.5 hörnor i en match. För vinst krävs det minst 9 hörnor. Allt under 9 blir förlust. Denna spelform är en av Bettingstars favoriter då oddsen är bra samt att spelet är roliga att jobba in. 


Kort – Gissa antal kort/varningar i en match. Även här gäller det att gissa ifall det blir över eller under ett visst antal kort i en match. Det gäller att ha koll på vem som dömer samt ifall domaren är glad i kort eller snål. Det spelar stor roll ifall lagen spelar fysiskt och orsakar mycket frisparkar eller ej. Var observant gällande de rådande reglerna för kortspel beroende på den sida du spelar på. Gult kort räknas alltid som ett kort. Rött kort skiljer sig beroende på spelbolag. Vissa räknar rött som ett kort men det vanligaste är att rött kort räknas som två kort. Betsson och Betfair räknar rött kort som ett kort. Övriga spelbolag räknar det som två. Skulle en spelare däremot få två gula kort som leder till rött räknar samtliga bolag utom Betfair det som tre kort. Betfair i sin tur räknar det som två. 


Målgörare – Gissa rätt målgörare i en match. För att spelet ska bli giltigt gäller det att spelaren kommer till start. I annat fall återbetalas spelet i de allra flesta fall. 


Skott – En spelform där det gäller att pricka antal skott/avslut i en match. Vad som räknas som skott är allt från blockerade skott, nickar på eller utanför mål, skott i eller utanför mål. Ja precis alla former av avslut. Dock kan resultatet skilja sig mellan olika spelsidor. Det beror på att de rättar spelen baserat på vilka siffror de får sin statistik ifrån. Vissa väljer Opta stats andra väljer Whoscored och så vidare. I vissa fall kan det även vara Fifa eller Uefa. Det gäller att ha koll på vilken sida som ett spelbolag tar sin statistik ifrån så slipper man en hel del huvudbry. 


Skott på mål – I denna kategori räknas endast skott/avslut som går på eller i mål. Var observant på att självmål samt skott i ramen (stolpe, ribba) inte räknas in i denna kategori. Precis som i spel på skott mm gäller det att gissa om det blir över eller under ett visst antal skott på mål i en match. 


Regelbrott – En spelform där en ska gissa antal regelbrott/fouls i en match. Det gäller att gissa på över eller under ett visst antal regelbrott eller vilket lag som orsakar flest fouls. Observera att endast regelbrott i form av tacklingar mellan spelare räknas som fouls. Hands och osportsligt beteende som ibland kan betyda att en spelare får ett kort räknas inte in i denna kategori. 


Offside – Precis som andra statistikspel går det även att spela på antalet offside i en match. Spela på över eller under ett visst antal. 


Bollinnehav – Spela på hur många % bollinnehav ett lag kommer att ha. Alla lag spelar på olika sätt. Vissa gillar att hålla mycket boll, andra gillar att kontra. I denna spelform ska du gissa om ett lag får över eller under en viss procentsats av bollinnehavet, t.ex. 59,5%. 


Spelbyggaren – Spelbyggaren är en relativt ny spelform som blir alltmer populär. Här kan en person spela på fler marknader i en specifik match och på så sätt öka oddset. Det går att välja vinnare, antal mål, antal hörnor mm som läggs ihop till ett enda spel. Oddset kommer att bli högre men chansen till förlust ökar eftersom samtliga utfall måste bli rätt om spelet ska rättas som vinst. Det räcker alltså inte att 2/3 spel på spelbyggaren blir rätt. Samtliga behöver sitta för vinst. 


Singlar och flerval – Så kallas två olika spelformer inom betting. En singel betyder att placera sin insats på en match och ett utfall. Ett exempel på en singel kan vara att Arsenal vinner mot Liverpool. 

Flerval är raka motsatsen till en singel. Här ska man spela på minst två olika matcher som bildar en enhet. Oddset på dessa matcher kommer att slås ihop och därmed bilda ett högre totalodds. För vinst kvävs det att samtliga matcher i ett flerval sitter. Missas en match så blir det förlust på samtliga. Flerval är populära då vinsten blir större med mindre insatser. Samtidigt är svårighetsgraden högre. Asian handicap – En spelform som är avsedd för de mer rutinerade spelarna. Det är i grunden samma som vanliga spel men skrivs i decimalform. Vi ska försöka bena ut vad som är vad inom det asiatiska handicapspelet. Som exempel kommer vi att ha en match mellan Milan – Roma där Milan är hemmalag.


Milan 0 asian handicap. Spelet är samma som att spela Milan dnb eller Milan, insatsen tillbaka vid oavgjort. Inom bettingvärlden kallar man det ”Milan noll boll”. Spelet betyder att för vinst krävs det att Milan vinner matchen. Skulle matchen sluta oavgjort återbetalas insatsen. Förlust blir det endast om Milan i detta fall förlorar matchen. 


Milan -0.5 asian handicap betyder detsamma som att Milan ska vinna matchen. Spelet är precis samma som att spela en etta. Det är dock en annan spelform och därför kan det skilja i odds. Håll utkik efter högsta oddset då det är exakt samma spel. 


Roma +0.5 asian handicap är detsamma som att spela dubbelchans på Roma, dvs X2. Det kommer även här att skilja i odds mellan de olika spelformerna trots att det är exakt samma spel så håll koll på alternativet med högst odds. 


Milan -1 asian handicap. Spelet betyder att Milan behöver vinna matchen med minst två mål för att spelet ska rättas som vinst. Vid seger med endast ett mål får man insatsen tillbaka. T.ex 1-0 , 2-1 osv. 


Roma +1 asian handicap innebär att Roma inte får förlora matchen om spelet ska bli vinst. Skulle Roma förlora med exakt ett mål får man insatsen tillbaka. Roma vinst eller oavgjort betyder vinst på spelet. Roma förlust med 1-0 betyder insatsen tillbaka. För förlust krävs det att Roma förlorar matchen med minst två mål. 


Milan -1.5 asian handicap. Spelet betyder att Milan behöver vinna en match med minst två mål för att spelet ska rättas som vinst. Vid seger med ett mål, oavgjort eller förlust går spelet förlorat. 2-0 till Milan skulle innebära vinst medan en 3-2 vinst till Milan skulle innebära förlust på detta handicapspel. 


Roma +1.5 asian handicap. Detta spel betyder att Roma inte får förlora matchen med mer än 1 mål för att spelet ska rättas som vinst. Roma förlust med exakt ett mål, oavgjort eller att Roma vinner matchen innebär samtliga vinst på detta spel. Ex. Milan vinner med 3-2 betyder vinst på spelet då Roma hade en marginal att förlora med max ett mål. Skulle Milan vunnit med 4-2 skulle spelet gått förlorat. 


Det finns flera andra handicapspel som går ut på att spela på en kvarts decimaler (-0.25 eller +0.75 mm) men dem låter vi bli då de kan förvirra. Dessa handicapspel handlar om att vinna halva vinsten kontra förlora halva sin insats etc. 


3-vägs handicap – Ett handicapspel fast utan decimalform. I denna spelform går det även att spela på ett oavgjort resultat så det gäller att särskilja dessa två spelformer då det är helt olika spel. Detta kommer att kunna märkas på den stora skillnaden i odds. Vi tar samma lag som ovan Milan – Roma. 


Milan 0-1 betyder enligt denna spelform att Milan för vinst behöver vinna med minst två mål. Spelet är därmed detsamma som Milan -1.5 asian handicap och det kommer att skilja lite i odds. Spelet betyder att Milan i detta fall startar matchen med ett 0-1 underläge. För att de ska vinna matchen krävs det att de vänder, dvs att gör minst två mål och släpper in noll. 


Milan 0-1, Oavgjort. Betyder att Milan måste vinna matchen med exakt ett mål för att spelet ska rättas som vinst. Även här startar Milan matchen med ett 0-1 underläge. För att det ska bli oavgjort behöver Milan göra ett mål och få till ett oavgjort resultat 1-1. 


Milan 0-1, Roma. Spelet betyder att du har spelat att Roma inte får förlora matchen. Roma startar matchen med en 1-0 ledning och behöver bevara eller utöka ledningen om spelet ska rättas som vinst. Skulle Milan vinna matchen går spelet förlorat. Det är precis samma spel som Roma dubbelchans X2 eller Roma +0.5 asian handicap. 


Ord och begrepp inom Betting

Ordbok betting

Det förekommer en hel del ord och begrepp inom betting som kan vara både kul och nyttigt att känna till. Vi listar några av dem här. 


Överodds – En vanlig term inom betting. Det betyder i sin enkelhet att ett odds är högre än sannolikheten för att något inträffar. För att bena ut det enkelt låt oss tänka såhär: Om du bedömer sannolikheten för ett resultat att vara 80%, dvs att det inträffar 80 av 100 gånger så skulle det motsvara ett odds på 1.25. Ifall ett spelbolag skulle erbjuda ett odds på 1.50 på detta specifika spel så innebär det att det är ett överodds. Allt under 1.25 i odds på detta specifika spel betyder att det är lågt eller inget värde att spela det spelet. 


Vem bestämmer sannolikheten i en match?


En bra fråga som kommer att ge svar på en hel del kring begreppet Överodds. Sannolikheten bedömer varje individ själv. Bettingstars kan bedöma sannolikheten att t.ex. Liverpool vinner mot Everton till 80% medan du själv anser det vara 50%. I detta fall kommer vi att ha olika krav på ett bra odds och därmed tycka olika kring värdet i ett spel. Begreppet överodds är av den anledningen inte en regel utan snarare en individuell uppskattning. 


Hur räknas ett överodds ut?


För att räkna ut ifall ett odds är överodds utgår du alltid ifrån talet 100. Därefter bedömer du individuellt ett lags chans att vinna. Låt oss ta en skräll som ett exempel. Matchen är Arsenal – Newcastle. Du bedömer att Newcastles chans att vinna är 15%. För att få fram ett korrekt odds enligt din uppskattning dividerar vi 100/15=6.67. Oddset på en Newcastleseger ska stå i 6.67. Om ett spelbolag erbjudet ett odds över det, låt säga 7.50 så är det ett klart överodds. Återigen, ett överodds enligt din personliga uppfattning. Bettingstars kanske bedömer Newcastles chans att vinna till endast 10%. I detta fall bör oddset på en Newcastle vinst vara 100/10=10. Ifall oddset då skulle vara 7.50 så uppfattar Bettingstars det som ett dåligt spel då oddset är under vår uppskattning. Att räkna ut överodds är med andra ord väldigt individuellt. 


Livebetting


En spelform som växer i popularitet. Det betyder att man spelar på ett pågående event. De flesta spelsidor erbjuder någon form av bevakning av sina events. Det kan handla om statistisk bevakning eller rent av en livesändning ifrån en fotbollsmatch. Här är det möjligt att skaffa sig en verklig bild av hur ett event fortlöper och spela det spel som känns mest logiskt sett till den pågående matchbilden. Denna spelform anses vara något enklare än Pregame spel då det inte krävs någon spekulation kring olika lags startuppställningar eller taktik. Under ett liveevent ser du vilka spelare som deltar och vilket lag som är bättre och kan lättare fatta bra beslut. Var uppmärksam på att matchstatistiken som delas på spelsidorna inte behöver vara korrekt. Det är ingen hemlighet då det står hos spelbolagen. Av den anledningen avråder Bettingstars spel som endast baseras på spelbolagens statistik. Ta reda på den rätta statistiken på en officiell sida innan du ska lägga ett spel. 

Livebetting är även ett bra sätt att bevaka ett event och ”skydda” ett placerat spel. Har du exempelvis redan spelat att ett lag ska vinna en match och du under en livesändning märker att laget är betydligt sämre kan det vara läge att ”sälja” av det spelet. På så sätt går det att minimera sina misstag och på sikt tjäna pengar. 

Spelbolag erbjuder all form av livespel, vissa mer än andra. Det går att spela på allt från vinnare, mål, skott, hörnor, kort, specifika spelare mm. Förivra dig dock inte då matcher är långa och kan svänga. 


Cashout


Cashout är en funktion som erbjuds på de flesta vanliga marknader. Efter ett placerat spel kommer de flesta spelbolag att erbjuda dig chansen att avbryta ditt spel. Summan de erbjuder kommer att variera beroende på vad oddset står i vid tillfället du önskar att casha ut. Enligt en tumregel kommer du i de flesta fall att få ungefär samma summa, möjligtvis lite mindre vid en cashout innan ett event har startat. Får du mer betyder det att du slagit marknaden med marginal och är ett tecken på att du lagt ett bra spel. Om en match redan har startat kommer beloppet du erbjuds variera på hur matchen ser ut. Skulle laget du spelat på leda matchen kommer du kunna casha ut spelet med en viss vinst innan matchen ens är avgjord. Ju närmare ditt lag befinner sig segern desto mer kommer spelbolaget att erbjuda dig. Skulle ditt lag däremot ligga under eller eventuellt få en utvisning kommer spelbolaget att erbjuda dig betydligt mindre i cashout än vad du satsade. Det är helt upp till dig att bedöma om det är läge att casha ett spel eller låta det löpa linan ut. 


Uppenbart felsatta odds


Vid sällsynta tillfällen kan ett spelbolag glömma att registrera att exempelvis ett lag gjort ett mål och därmed inte göra en ändring på sin sida. Skulle du som spelare upptäcka detta och spela i efterhand så kommer ditt spel med all sannolikhet att annulleras. Spelbolag kan göra fel men förbehåller sig rätten att i efterhand göra ändringar på självklara fel. 


Spreadsheet


Ett bra sätt att ha koll på sitt spelande och resultat är att använda sig av ett så kallat Spreadsheet. Det är en sorts kalkyl som fungerar som ett bokföringsverktyg över en persons spelande. En Spreadsheet kan variera beroende på hur mycket information du vill bokföra. Det mest väsentliga är att den innehåller antal spel du lägger, odds, insats, vinst/förlust, resultat samt ROI. Det sistnämnda ska vi gå in på lite mer. Bokför du dina spel i en Spreadsheet kommer du ha koll på exakt hur det går för dig och kan använda informationen till att utvecklas till en bättre spelare. Det finns ett flertal kostnadsfria Spreadsheets att använda sig av online. Bettingstars bokför sina spel på Spelboken.


ROI – Return on investment

ROI BETTING

ROI är ett sätt att räkna ut en nettovinst (avkastning-kostnader) i förhållande till kostnaden av en investering. I spelsammanhang betyder det att man räknar ut hur stor vinst man gjort i förhållande till hur mycket man har satsat. ROI på Betdiary.io där Bettingstars bokför sin Sportsbetting beräknas enligt följande: Nettovinst / Total insats x 100. Sedan plussas resultatet med 100. Om den totala summan blir över 100 har man gått plus. För att ta ett exempel. En persons totala insats (investering) under en månad är 10 000 kr. Personen har lyckats göra en total vinst (nettovinst) på 3000 kr den månaden. ROI för personen under denna period blir 3000/10000x100 = 0,3x100 = 30%. Sedan plussas det med 100 och blir 130%.  Personen har alltså lyckats göra en vinst på 30% på sin investering. Ju högre ROI desto bättre resultat. Det är ett kvitto på lönsamheten av en investering. 

Det finns perioder inom betting där en person kommer att lida förluster. En förlust kan se ut enligt följande. Man investerar 10 000 en månad. Nettoförlusten under månaden blir -2000. ROI för den perioden blir då -2000/10000x100 = -20%. Efter att det plussats med 100 landar resultatet på

-20+100=80%. Resultatet hamnar 20% under 100 och betyder förlust med 20%. Inte bra!


Units 


Ett begrepp som ofta förekommer inom betting är Units. Det är inte alltid lätt att förstå vad uttrycket betyder och vi hoppas kunna ge lite klarhet kring det här. 


Units är engelska för enheter. Inom betting kan man stöta på speltips som följs med insatsen skriven i Units. T.ex 5/10 Units. Vad betyder då detta uttryck? Det är ett sätt att benämna ungefär vilken insats en person väljer att lägga på ett spel utan att för den delen gå in på summor. Summor på insatsen varierar från person till person och därför blir det svårt att bedöma storleken på ens egna insats om man bara skulle se en summa. Låt oss för enkelhetens skull anta att 1 Unit motsvarar 100 kr. Då motsvarar 5 units 500 kr i detta fall. Skulle man välja att lägga ett Maxbet som är 10/10 Units så betyder det att det i pengar motsvarar 10x100=1000 kr. Samtliga spelare, amatörer såväl som proffs sätter sin egna gräns för vad en unit motsvarar i pengar. För vissa kan det vara 10 kr, för andra 1000 kr. Units är också ett enkelt sätt att reglera en spelares framgång utan att för den delen använda valuta som medel. 


Hur bestäms antalet units som ska satsas i ett spel?


Bettingstars tar hänsyn till flera faktorer när de fastslår hur många units som ska satsas. Oftast handlar det om spelvärde. Om det ett högt odds i förhållande till sannolikheten att spelet blir vinst kan det vara en faktor att höja sin insats. Hittar man ett spel där man bedömer sannolikheten till vinst till 80% och får ett odds på 2.0 kan det vara en bra ide att lägga ett högre antal units på spelet. Det handlar helt enkelt om att försöka kapitulera på de allra bästa spelen och försöka minska förlusterna på ”svårare” spel. Betting handlar om riskbedömning där inga spel är garantier. Det ska i stället ses som en långsiktig investering som bygger på att ha högre intäkter än förluster. 


Maxbet 


Ett maxbet motsvarar inte att en person ska lägga hela sin kassa på ett spel. Snarare motsvarar det vad den maximala summan är för varje person att lägga på ett enskilt spel. Maxbet kan benämnas som 5/5, 10/10 och liknande. Detta är helt enkelt spel där en expert anser att det finns ett stort värde (det är ett bra odds) samt att sannolikheten att det blir vinst är väldigt hög. Med det sagt är dessa spel inga garantier då det inom betting inte finns något sådant. Finns möjligheten för ett spel att gå förlorat så kan det bli så. Maxbet är dock väl avvägda spel som experter tror lite extra på. 

bottom of page