top of page
Liverpool - Arsenal

Serie A går mot ny storhetstid?

Efter flera års frånvaro ifrån det europeiska finrummet tycks italienska Serie a åter ha fått en uppsving. Roma banade redan förra säsongen vägen och skapade en planritning för hur man kan nå framgång i Europa. Laget vann blygsamma Europa Conference League men lyckades inspirera hela Italien. I år återfinns italienska lag i samtliga europeiska finaler.


Serie A Italien

Framgången i de europeiska cuperna en tillfällighet?

Inter, Roma och Fiorentina gör sig redo för sina respektive finaler. Inter ska möta giganten tillika storfavoriten Manchester City i Champions League. Roma tar sig an Europa League experten Sevilla i finalen av Europa League medan Fiorentina gör upp med West Ham om den minsta av de europeiska cuperna, Europa Conference League. Hamnar ännu en europeisk titel i Italien?

Lagom till finalerna har många röster gjort sig hörda gällande kvalitén hos de italienska lagen. De flesta talar emot och menar att det krävts enorm mängd tur för att ta sig hela vägen till final. Jag ställer motfrågan, kan ett lag verkligen ta sig förbi 30 lag på endast tur?


”Inter har haft tur med lottningen”


Många hävdar att Inter, som spelar final i Champions League om dryga två veckor, kan tacka högre makter för en fördelaktig lottning på sin resa mot finalen. Laget slog ut Porto i åttondelsfinalen, Benfica i kvartsfinalen samt grannen Milan i semifinalen för att nu få ställas mot Man City i finalen. Visst går det att till en viss grad förstå argumentet om lättare motstånd då dessa lag på papperet inte är lika skrämmande som de stora drakarna. Samtidigt ska det inte glömmas bort att Porto vann sin grupp långt före La Liga tvåan Atletico Madrid som slutade sist. Benfica i sin tur lade sig i toppen av sin grupp före självaste PSG medan Inter tog sig levande ur ”dödens grupp” som bestod av både Bayern Munchen och Barcelona. Undertecknad kan tycka att argumenten om att ha tur i den mest prestigefyllda turneringen är väldigt bleka. Det handlar om hårt arbete, bra matchcoachning och disciplin.


”Roma och Fiorentina har gjort jobbet”


Roma och Fiorentina har gjorts precis vad som krävts för att nå sina respektive finaler, precis som de andra lagen som är kvar i turneringen. Svårighetsgraden i respektive turnering varierar. Därav finner vi Sevilla (9:a i La Liga) och Roma (6:a i Serie A) i Europa League samt Fiorentina (11:a i Serie A) och West Ham (14:e i Premier League) i Conference League. Nu återstår endast sista steget, att utse en vinnare.


Serie A på uppsving

Är det så att Serie a efter många år på sidlinjen äntligen är på väg mot en ny uppsving? Det är svårt att säga. Många lag har tagit kliv i rätt riktning. Napoli växte till sig och visade sig ifrån sin bästa sida då de med hela fem omgångar kvar lyckades vinna ligan. Tre lag är som nämnt ovan i europeiska cupfinaler medan Milan tog sig hela vägen till semifinal i Champions League. Ser man endast till resultaten så går det att argumentera att något stort är på gång. Dock tror jag att det kommer att dröja ett tag till innan det går att säga att Serie A är på väg uppåt. För att på allvar konkurrera med de största klubbarna krävs det mycket finansiering. Pengar har kommit att spela en avgörande roll inom fotbollen vilket möjliggör de rikaste klubbarna att ta in de bästa spelarna och de bästa ledarna. Så länge fotbollsklimatet ser ut på detta vis kommer det att vara de ekonomiska musklerna som skapar de bästa lagen. Serie A är dessvärre inte en lika attraktiv liga för investerare som exempelvis Premier League som får den överlägset största exponeringen. Av den anledningen rankas den ligan högst. Lönerna är högst, övergångarna är högst liksom prispengarna och tv rättigheterna.


Den gamla damen har blivit väldigt gammal

Juventus som bär på det charmiga smeknamnet ”den gamla damen” var länge ett krafthus inom den italienska fotbollen. Laget vann titel efter titel och tycktes få med sig hela Italien, inklusive domarkåren. Lagets status har dessvärre minskat efter att man åkt dit för diverse fusk. Skandalen om mutade domare gjorde att man degraderades till lägre divisioner. Efter det har laget sportsligt fortsatt prestera men har aldrig riktigt återfått samma förtroende eller status hos det italienska fotbollsförbundet.


”Förbundet liknar en cirkus”


Att det vänder snabbt inom fotbollen är känt sedan tidigare. Lika snabbt har Juventus gått från att vara Italiens hjältar till att vara hela ligans svarta får. Den gamla damen har helt enkelt blivit för gammal. Årets rubriker som krönt de italienska tidningarna har åter handlat om Juventus påstådda fusk. Denna gång har det handlat om övervärderade spelare vilket möjliggjort laget att hamna på rätt sida av financial fair play vilket i sin tur möjliggjort dem att delta i tävlingar. Cirkusen inleddes med att Juventus under pågående säsong fråntogs hela 15 poäng vilket gjorde att laget gick från en andraplats i ligan till att hamna utanför samtliga europeiska cuper. Efter en överklagan lyckades laget återfå sina poäng och tog åter klivet till en andraplats. Inför gårdagens seriematch mot Empoli kom ett nytt besked om att åter frånta Juventus poäng. Denna gång blev det ett avdrag på tio och innebär att Juventus åter hamnar utanför samtliga europeiska cuper. Det olägliga beskedet följdes av en storförlust med klara 1-4 i matchen mot Empoli. Det innebär att laget återfinns på en svag sjundeplats i ligan med endast två omgångar kvar.


Serie A:s status fortsatt på nedgång

Så länge serien kantas av skandaler som leder till grova poängavdrag kommer ligan inte att kunna ta några kliv i rätt riktning. Att Juventus varit involverade i tre olika poängscenarion till följd av händelser som utspelat sig utanför plan under en och samma säsong kastar en stor skugga över hela ligan. Med två omgångar kvar av säsongen är det fortfarande ovisst vilka lag som kommer att få spela i kommande års europacuper. Kommer Juventus att överklaga ännu en gång? Kommer de att få rätt i sin sak? I så fall kommer ligan inte att avgöras på plan utan i rättssalen. Så länge det ser ut på detta vis kommer få personer att vilja investera i ligan och ännu färre klubbar kommer att lyckas nå sportslig framgång. Det klassiska Serie A som en gång i tiden charmade oss med sitt uno kryss due har dessvärre gått från en slutdestination till en språngbräda.

Bettingstars

Vi rekommenderar 🥇

LeoVegas

★★★★★ 5/5

Gratisspel upp till 500 SEK

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Betsson

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

SpeedyBet

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 1000 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Bethard

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

bottom of page