top of page

Melodifestivalen: En Kärlekshistoria till Musik och Nationell Stolthet

Melodifestivalen, en av Europas mest ikoniska sångtävlingar, har varit hjärtat av svensk musik sedan sin uppkomst 1959. Detta årliga evenemang har inte bara fängslat svenska tittare i generationer utan har också varit en språngbräda för många internationella musikkarriärer och en stolt ambassadör för svensk kultur i världen.


Ursprunget

Det första Melodifestivalen ägde rum 1959 och var en idé född ur ett behov av att välja Sveriges representant till Eurovision Song Contest. Ursprungligen var tävlingen en mer decentraliserad händelse, med regionala tävlingar runt om i landet. Vinnarna av dessa regionala tävlingar gick vidare till finalen, där de tävlade om att representera Sverige internationellt.


Melodifestivalen 2024

Under årens lopp har Melodifestivalen genomgått flera förändringar i format och struktur för att anpassa sig till förändrade tider och tittarmönster. Från de tidiga dagarna med regionala tävlingar har Melodifestivalen utvecklats till en serie av fem deltävlingar, och en storslagen final som i år hålls i Friends Arena i Stockholm. Denna modernisering har bidragit till att hålla tävlingen relevant och spännande för en ny generation av tittare.


Platser och Publik

Melodifestivalen har ägt rum på olika platser runt om i Sverige under årens lopp, inklusive städer som Stockholm, Göteborg, Malmö och Örnsköldsvik. Dessa platser har varit värd för en mängd minnesvärda ögonblick och har skapat en atmosfär av fest och gemenskap för både artister och publik.


Internationell Framgång

En av Melodifestivalens mest imponerande bedrifter är dess bidrag till Sveriges framgång i Eurovision Song Contest. Många av Sveriges mest framstående Eurovision-bidrag har valts ut genom Melodifestivalen, och landet har vunnit tävlingen hela sju gånger. Detta har cementerat Melodifestivalens roll som en av de viktigaste nationella uttagningarna för Eurovision.


Melodifestivalen har varit en plattform för både nya och etablerade artister att visa upp sin talang och bidra till den svenska musikscenen. Här är några av de mest kända deltagarna i Melodifestivalens historia:


 • ABBA: En av världens mest framgångsrika popgrupper, ABBA, vann Melodifestivalen 1974 med låten "Waterloo" och gick sedan vidare för att vinna Eurovision Song Contest samma år. De är kända över hela världen för sina ikoniska låtar och framträdanden.


 • Carola Häggkvist: Carola är en av Sveriges mest framstående sångerskor och har deltagit i Melodifestivalen flera gånger. Hon har vunnit tävlingen tre gånger (1983, 1991, 2006) och har också representerat Sverige i Eurovision Song Contest.


 • Loreen: Loreen vann Melodifestivalen 2012 med låten "Euphoria", som blev en enorm internationell hit och vann Eurovision Song Contest samma år. Hon upprepade samma bedrift 2023 med låten Tattoo. Hennes kraftfulla röst och sceniska närvaro gjorde henne till en av tävlingens mest minnesvärda deltagare.


 • Charlotte Perrelli: Tidigare känd som Charlotte Nilsson, vann hon Melodifestivalen 1999 med låten "Tusen och en natt", och gick vidare för att vinna Eurovision Song Contest samma år. Hon har också deltagit i Melodifestivalen vid andra tillfällen och fortsätter att vara en betydande figur inom svensk musik.


 • Måns Zelmerlöw: Måns vann Melodifestivalen 2015 med låten "Heroes" och vann sedan Eurovision Song Contest samma år. Han är också känd för sina andra deltaganden i tävlingen och för sin fortsatta framgång som artist och TV-personlighet.


Dessa är bara några exempel på de många talangfulla artister som har deltagit i Melodifestivalen genom åren och bidragit till dess rika historia och framgång.


Kulturell Påverkan

Melodifestivalen har blivit mer än bara en musiktävling. Det har blivit en del av det svenska kulturarvet. Evenemanget lockar årligen miljontals tittare och har blivit en symbol för svensk musikalisk mångfald och kreativitet. Det har också fungerat som en plattform för att lyfta fram nya talanger och främja svensk musik både nationellt och internationellt.


Melodifestivalen vinnare

Sverige har en lång lista av framgångsrika vinnare av Melodifestivalen. Nedan listar vi några av de främsta och mest ikoniska vinnarna.


Melodifestivalen vinnare

 • Carola Häggkvist (1983, 1991, 2006): Carola är en ikonisk svensk sångerska och en av de mest framstående deltagarna i Melodifestivalens historia. Hennes tre segrar har cementerat henne som en legend inom svensk musik.


 • Lasse Holm (1986): Lasse Holm är en mångsidig artist och låtskrivare som har vunnit Melodifestivalen fem gånger. En gång som artist och fyra gånger som låtskrivare. Hans musikaliska talang och bidrag har gjort honom till en av tävlingens mest framstående figurer.


 • Björn Skifs (1978, 1981): Björn Skifs har vunnit Melodifestivalen två gånger, år 1978, med låten "Det blir alltid värre framåt natten" samt 1981 med låten "Fångad i en dröm". Björn Skifs är en framstående svensk sångare och artist med en mångsidig röst och en imponerande karriär inom musikbranschen.


 • Kikki Danielsson (1982, 1985): Kikki Danielsson är en älskad svensk sångerska som har vunnit Melodifestivalen två gånger. Hennes röst och karisma har gjort henne till en favorit bland svenska musikälskare.


 • Tommy Körberg (1969, 1988): Tommy Körberg är en legendarisk svensk sångare och skådespelare som har vunnit Melodifestivalen två gånger under sin karriär. Hans kraftfulla röst och sceniska närvaro har gjort honom till en av Sveriges mest respekterade artister.


 • Charlotte Perrelli (1999, 2008): Charlotte Perrelli, tidigare känd som Charlotte Nilsson, är en framstående svensk sångerska som har vunnit Melodifestivalen två gånger. Hennes engagemang och passion för musiken har gjort henne till en av landets mest älskade artister.


 • Anna Bergendahl (2010): Anna Bergendahl är en begåvad svensk sångerska som vann Melodifestivalen med låten This Is My Life. Hennes unika röst och känslomässiga tolkningar har gjort henne till en av de mest hyllade artisterna i tävlingens historia.


 • Loreen (2012, 2023): Loreen är en svensk sångerska och låtskrivare som vann Melodifestivalen 2012 med sin låt "Euphoria". Hon upprepade bedriften med en ny vinst 2023 med låten Tattoo. Hennes kraftfulla röst och eklektiska stil har gjort henne till en sensation i tävlingen och ledde till en historisk seger i Eurovision Song Contest vid båda tillfällena.


 • Måns Zelmerlöw (2015): Måns Zelmerlöw är en framstående svensk sångare och TV-personlighet som vann Melodifestivalen 2015 med sin hitlåt "Heroes". Hans karisma och scennärvaro gjorde honom till en publikfavorit och ledde till en överväldigande seger i tävlingen.


 • ABBA (1974): ABBA är en av världens mest framgångsrika popgrupper genom tiderna och vann Melodifestivalen 1974 med sin ikoniska låt "Waterloo". Deras seger lade grunden för en legendarisk internationell karriär och cementerade deras plats i musikhistorien.


Melodifestivalen odds

Eftersom tävlingen är mycket populär och engagerar en bred publik, erbjuder många spelbolag odds och vadslagningsmöjligheter för att förutse vinnaren av Melodifestivalen eller resultatet av olika deltävlingar.

Spelbolag släpper odds innan varje deltävling och final, vilket ger spelarna möjlighet att satsa på sina favoritartister eller låtar. Nedan följer LeoVegas lista över potentiella vinnare i Melodifestivalen 2024. Vilken är din favorit?


Melodifestivalen Vinnare LeoVegas

Slutord

Melodifestivalen är mer än bara en tävling. Det är en kärlekshistoria till musiken och en hyllning till den svenska kulturen. Genom åren har det blivit en viktig del av svensk populärkultur och fortsätter att inspirera och glädja människor runt om i världen med sin melodiska charm och glödande entusiasm. Krönikan avslutas med min fästmös slutord. "Glöm inte det obligatoriska Mellosnackset"


Melodifestivalen 2024

Filip Kosovac

Vi rekommenderar 🥇

LeoVegas

★★★★★ 5/5

Gratisspel upp till 500 SEK

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Betsson

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

SpeedyBet

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 1000 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

Bethard

★★★★★ 5/5

100% UPP TILL 500 KR

18+ | Spela ansvarsfullt | Spelpaus.se | Stödlinjen.se | Regler & Villkor gäller

bottom of page